Sømand og djøfer

Jeg kom for nyligt hjem fra en længere tur, der tog mig fra min vante gang ned af dydens og karrierens ofte smalle sti, og ud på åbent vand. I to måneder har jeg givet den som sømand på det gamle sejlskib, Nordkaperen, og forfulgt min drøm om at krydse Atlanterhavet. Men jeg kom til at tvivle på, om min bedrift passer ind i den snævre forståelse af, hvad der udgør ”den gode studerende”, som vores folkevalgte efterlyser.

I dag står der stadig ”sømand” efter ”formand” på min twitter-side. Det stod også på min LinkedIn-profil, som et erklæret livsmål – at krydse Atlanten. Dette følte jeg mig dog senere nødsaget til at slette. Så som med så meget andet og – tror jeg – som så mange andre, blev også den profil vandkæmmet og strømlinet med kravene til den fremdriftige studerende og med min oplevelse af, hvad andre forventer at jeg burde bruge min tid på.

 

”Kan du skrive det på dit CV?”

De to måneder på havet har givet mig oplevelser og erfaringer, som jeg aldrig vil have været foruden. Men det er ikke pointen her. Pointen er, at jeg tog afsted stik imod de forventninger, som samfundet møder én med, og uden noget erklæret slutmål om at skulle blive en dygtigere formidler, en bedre leder eller noget helt tredje. Jeg gjorde det fordi, jeg drømte om det. Ikke fordi det kunne skrives på CV’et.

Jeg ser, hvordan unge i dag er vildt ambitiøse, tager ansvar og engagerer sig i fællesskaber på kryds og tværs – og især i deres studie og karriere. Ofte dog med overvægt til sidstnævnte.

Der er tryk på for at blive fuldt formfuldendt og hurtigt færdig med uddannelsen, for vi skal jo helst også ansættes. Det føles måske til tider som om man tager en uddannelse som cand.alt.

 

”Det er ærlig talt meget mere end dit CV og dit snit, der tæller her”

I efteråret mødtes jeg med repræsentanter for det private erhvervsliv til en snak om studerendes fordomme og forventninger til arbejdslivet. Der sad direktører, chefer og konsulenter som alle har haft med ansættelse at gøre. Nogle var optaget af karakterer (dog ikke nødvendigvis af karaktergennemsnit), nogle af konkrete færdigheder og fagligheder, men der var også enighed, opsummeret her:

 • Virksomhederne forventer ikke at nyuddannede skal kunne alt.
 • Det handler i høj grad om kemi, ikke kun om kundskaber.
 • Du skal turde vise hvem du er og ikke kun, hvad du tror virksomheden vil have

Jeg siger ikke, at mine erfaringer fra det møde nødvendigvis tegner mentaliteten hos alle potentielle arbejdspladser, du vil søge ud på, når du en gang er færdig. Men det sagde noget om, at vi ikke behøver stresse over om vi nu også når det hele og bliver det hele, inden vi dimitterer.

I virkeligheden er karrierens smalle sti, måske slet ikke så smal igen.

 

10 responses to “Sømand og djøfer

 1. Jeg synes det er lidt uforskammet at kalde sig sømand på baggrund af to måneders sejlads med Nordkaperen. lystsejler eller fritidssejler måske, men sømand er en uddannelse og en profession, som jeg synes du devaluerer ved at lade dine to måneders selvrealisering på suppen kvalificere dig til titlen.

  Er såmænd enig med resten af dit budskab, og godt gået at du allerede har opfyldt et livsmål.

  MVH en vranten søofficer

 2. Du skriver sikkert i god mening, men du formår at tale kraftigt ned til alle os der bruger et liv på havet. Jeg håber, at du vil komme med en undskyldning. Din entusiasme for havet er dejlig at opleve, men du er ingen “sømand”, ligesom jeg ikke er “djøffer”, fordi jeg har brugt et excelark.

 3. Sikke en gang ligegyldig ævl fra en studerende. Fatter ikke at b.dk linker til ligegyldigheder. Øv altså.

 4. Skriv du bare sømand på dit cv.
  Som tidligere leder vil jeg langt heller ansætte en som har forfulgt sine drømme end en som har lagt det hele på skinner.
  Pølsefabriksprodukter og kopier har vi nok af.
  Djøffer, tidligere chef, gammel oversergent.

 5. Søens folk er mange fold,
  der er lige fra dæksdreng, letmatros
  til styrmand og kaptajn, foruden meget
  mere. Hovmester og kabys med kok, ja et helt hold
  af færdigheder, der skal læres og kunnes med samt
  godt sømandsskab, for at stå søs imod fjerne mål og
  kyster over det åbne hav´s luner med vejrligs styrker og vold.
  ————–
  På det gode sejlskib Nordkaperen af stål, får man lov til at prøve kræfter
  med alle nævnte befatninger ombord, hvorfor man omend ej fuldbefaren,
  efter blot 2 måneder ved en del om det meste.
  Sømand eller ej….erfaring har Du fået tæt på … Du vil derfor altid senere i Din
  livsbane kunne blive til en løsningens mand, der ved hvorledes man kan håndterer
  pludselige udfordringer med nødvendige ændringer i f.eks. en virksomheds strategier og målsætning.
  ————
  De på handelsflåden forhyrede og dermed professionelle har alle en befatning med en opgave relateret titel, hvilket normalt ikke blot er sømand.

 6. Revisor og enig! Gå efter dine drømme det er hvad der tæller i dit liv – og du har kun et så brug det!

 7. Ingeniør og cbs’er – jeg synes det er synd at “nutidens unge” bruger så meget tid på at tænke på hvad der kan tilfredsstille andre. Hvad med at bruge mere tid på at gøre det du synes der er sjovt ?

  Hvornår blev det moderne at leve op til andres krav og ikke ens egne? Der er dit liv du lever ! Tror du Steve Jobs har brugt hans liv på at tænke hvad der så godt ud på CVet?

  Chancen for at du får lov at lave noget sjovt i job senere er da markant større hvis du viser tidligt at du er interesseret og går efter det sjove og ikke det der kan stå på CV”et. Desuden tror jeg du bliver et mere reflekteret menneske og en sjovere kollega af det!

  Man kan altid omskrive det sjove til noget seriøst på CV”et bagefter 🙂

  Hvornår mon det næste ungdomsoprør kommer? Jeg vil ikke kunne holde ud alt det CV rytteri ud og ser man på stress statistikkerne ser det ud til de studerendes grænse også er ved at være nået.

 8. Hej Tue

  Som tidligere personalechef i 20 år, med langt over 1000 ansættelsesinterviews bag mig, er jeg sikker på du har valgt rigtigt ved at bruge 2 måneder til søs på Nordkaperen, i stedet for endnu et kursus i navlepilleri!

  Hvorfor? Fordi du skiller dig ud som “sømanden”, alle kender Nordkaperen, det er sjovere at spørge dig om dine erfaringer derfra, især hvad du har lært osv., end dem der bare har holdt snuden i det sikre spor.

  Jeg havde en rigtig kvik fyr til samtale, hans studiejob havde været på et plejehjem, sådan rigtigt med at tørre bagi mv! Jeg spurgte selvf. hvorfor han dog ikke havde fundet sig et studierelevant arbejde, hans svar, så’n ca. “Jeg syntes det er interessant/nyttigt for en DJØF’er ikke kun at have oplevet livet ved skrivebordene, men ude blandt andre mennesker og forstå deres virkelighed.”

  Han blev, helt som ventet, en fremragende medarbejder

 9. At have sejlet 2 måneder på Nordkaperen under en diktatorisk kaptajn, giver ikke mange
  plusser på CV ! – og er bare en selvbekræftelse om at virke bedst som “underdog” og
  under stærk ledelse !

  At have levet flere år på en båd og set store dele af Verdenen og de forskellige
  befolkninger og kulturer som fuldgyldig deltager og medlem, er en helt anden
  historie. – Her kan vi snakke om personlig udvikling, ansvar, kompetenceudvikling,
  stædighed og afklaring.

  Se – sådan CV, – kombineret med relevant uddannelsesforløb, skal nok få HR folkene
  til at slå øjnene op og om ikke andet ønske at se “giraffen” !

  Se at få redningsvesten på igen – bogstaveligt, og få lidt ægte selvtillid !

  Heldigvis rekrutteres de bedste ledere i dag mange gange blandt personer med
  alternative oplevelser og erfaringer – men undskyld mig 2 måneder på Nordkaperen
  gør det altså ikke !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *