Alle taber ved at forgælde studerende

Man siger, at komik er tragedie + tid. I så fald kommer vi alle i fremtiden til at slå os på lårene af grin. For det er i allerhøjeste grad tragisk at se, hvordan koret af gamle virkelighedsfjerne mænd, som Peter Schütze fra DSB og Harald Mikkelsen og Carsten Koch fra Professionshøjskolerne er begyndt at messe ”så tag dog SU’en fra de studerende”. Ideen er, at unges SU skal dække det hul i pengekassen hos universiteterne, som er et resultat af regeringens sparepolitik.

Besynderlig Robin Hood-politik
Man vil altså tage fra én gruppe fattige, og give til en anden gruppe fattige (som man øjeblikket før bestjal). Besynderlig form for Robin Hood-politik. Man vil slå bunden ud af det uddannelsessystem der er med til at gøre Danmark til et af verdens bedste lande, når det kommer til lighed og sammenhængskraft.

I Djøf Studerende er vi ellevilde med tanken om at investere i Danmarks vigtigste råstof, ungdommen, gennem uddannelse. Men at skære i, eller omlægge SU’en, er en rigtig dårlig idé.

Uddannelsessystemet på ”fast forward”
Det gamle mandskor synger om, at man bør omlægge SU’en på kandidaten til lån. De vil forgælde en fjerdedel af de danske unge, inden de har fået foden inden for på arbejdsmarkedet. Til gengæld tror de på, at det vil mindske frafald og øge gennemførselstiden. Særligt det sidste fremstår som en besynderlig påstand i en tid, hvor fremdriftsreformen i forvejen sætter det danske uddannelsessystem på ’fast forward’. Og hvad er logikken i, at man nu skal straffes for at tage en lang videregående uddannelse, som sikrer, at man fremover kommer til at gavne samfundsøkonomien mere end andre uddannede? Den er da vist totalt fraværende.  Mandskoret har vist også glemt, at al viden peger på, at unge fra dårligt stillede økonomiske hjem har mindre lånevillighed end andre unge.

Vi må ikke underminere uddannelsessystemet
Som jeg ser det, vil forslaget underminere det uddannelsessystem, som løfter en stor andel af den danske ungdom uddannelsesmæssigt, og udligner de klasseskel der ellers er åbenbare mange steder. Netop derfor ville investeringer – frem for besparelser, nedskæringer, omprioriteringsbidrag, eller hvilket sprog de nu tager i brug – være at foretrække. Kun ved at investere i uddannelserne – og også fortsat sikre princippet om, at alle skal have lige muligheder for at uddanne sig, kan vi også fremover skabe den vækst og velfærd i samfundet.

Jeg ved godt, at det politiske landskab længe har været præget af et fravær af visioner. Politikken er trængt så langt ud i periferien af ”nødvendighedernes forvaltning”, så man snart må tænke, at der ikke kan være tale om folkevalgte med partiprogrammer, men snarere ophøjede administratorer.

Lighed er ikke en joke
Ligheden i samfundet er ingen joke, men en af Danmarks grundsten og derfor også en vision, der står lysende klar i uddannelsessystemet. Dybest set handler det derfor heller ikke om min eller mine medstuderendes privatøkonomi, men om viljen til at opretholde forståelsen af uddannelse som et fælles gode for hele samfundet. Derfor håber jeg også på, at vi snart vil se nogle andre end de studenterpolitiske organisationer gå til kamp for et lige uddannelsessystem.

One response to “Alle taber ved at forgælde studerende

  1. Hvem skal så betale for dem.
    Da jeg var færdig med mine studier, havde jeg også gæld, det var da ikke noget problem, at få den afviklet.
    Mange ung har da travlt med at få sig gældsat, så de ikke skal betale for meget i skat.
    Problemet i det danske samfund, er den store gæld, der bliver skubbet rundt med, Prøv at få betalt jeres gæld, så vil I opleve, hvor let livet bliver, frem for at nyde, før der er penge på kontoen.
    Med de lave renter der er i dag, så er det en let sag og få afviklet den gæld.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *