Frygten for at vælge forkert

Panik før lukketid kan nok bedst beskrive stemningen for mange studerende i de her dage. Fagtilmeldingen for forårssemesteret har nemlig åbnet sit efterhånden utroligt snævre vindue, hvori man skal gennemtrawle faglister, tjekke for overlap i skemaer og forholde det til studiekrav om eksempelvis skriftlige eksaminer – og jeg skal komme efter dig!

Bare ærgerligt, Sonny boy…
Det er ikke bare et puslespil af dimensioner, i forhold til at få alle de små dele i studiemaskineriet til at gå op. Det er i allerhøjeste grad også spørgsmålet, om at vælge rigtigt. Første gang.

Fremdriftsreformen sørger nemlig for, at bordet fanger. Det betyder, at man ikke kan vælge et fag fra, og tage et andet, hvis man først har tilmeldt sig. Og det er uanset, om de faglige perspektiver på kurset er fuldstændig anerledes, end man havde læst sig til, da man tilmeldte sig, eller hvis underviseren er en håbløs formidler. Bare ærgerligt Sonny boy – 30 ECTS er 30 ECTS. Og med dimittendledighedstal, der desværre stadig er for høje, spekulerer mange i, hvordan man kan ”optimere jobchancerne”. Det er bare så pokkers svært at spå om fremtiden, og om hvad ens kommende drømmearbejdsgiver mon efterspørger.

Svedeture om at vælge forkert
I en tid præget af det totale fravær af valgfrihed og mulighed for at træde et skridt tilbage for studerende, kan fagtilmeldingen altså være en noget angstprovokerende affære. Jeg har da selv haft svedeture natten før deadline, med tanker på, om det ene eller andet valgfag nu ville være det, der skulle afgøre hele min fremtid.

Det rigtige valg er det, der interesserer dig
En hemmelighed, som de fleste af os nok først indser på kandidaten, er, at en stor del af vores faglighed ikke nødvendigvis kommer fra det konkrete pensum, vi bruger vores studietid på. Den kommer fra den måde, vi går til stoffet, fremlæggelserne og opgaverne på. De fleste arbejdsgivere ansætter os ikke fordi vi har haft et fag om nationaløkonomi eller europæisk integrationspolitik. Selvfølgelig spiller det ind, hvor du har haft dit primære fokus i din studietid, men der tæller studiejobs og frivilligt arbejde jo ligeså meget ind.

Næ, vores arbejdsgivere ansætter os, fordi vores grundlæggende metode, faglighed og tilgang til abstrakt og konkret problemløsning er i orden. Og de evner skal du nok få, hvis du er flittig med arbejdet, uanset hvilke valgfag du vælger.

Vælg de fag, som du synes, lyder mest spændende. Punktum. Opsøg de spædende fag og undervisere, som motiverer dig og udfordrer dig – det er både sjovere og mere berigende end at slave dig igennem et fag, du egentligt ikke tænder på, men som du tror, er et ”fornuftigt valg”.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *