”Har du fået arbejdet i din ferie?”

Det spørgsmål hørte jeg for nylig én studiekammerat spørge en anden om.

Egentlig er det et underligt spørgsmål – er det ikke? Man holder da ferie, når man har ferie. Især som studerende. Folkesagnene fortæller i al fald ofte om det luksusliv, som studerende fører med SU og uendelig sommerferie.

Det er bare ikke sagen eller sandheden. For de studerende knokler – også mens solen skinner over kongeriget. Tallene fra den spritnye Studielivsundersøgelse fra Djøf viser, at de studerende i snit har holdt 3 ugers ferie i løbet af det sidste år.


3 ugers ferie. På ét år.

Ferien er ikke længere lig med afslapning for de studerende. Ferien er en tidsressource, som de studerende bruger på at få opbygget både den teoretiske og den praktiske faglighed gennem sommerskole og studiearbejde.

Tre ting popper op i mit hoved, når jeg ser de tal:

1)      Jeg bliver stolt. Stolt over at have medstuderende, som i den grad lægger tid og energi i at dygtiggøre sig. Det viser, at de studerende i den grad tager ansvar for egen læring, hvilket kommer til at gavne samfundet gevaldigt.

2)      Jeg oplever det også som et udtryk for, at de studerende i den grad presses af fremdriftsreformen og ærgrer mig over det fokus, der er på at de studerende skal hurtigt frem for godt igennem deres uddannelser.

3)      Jeg bekymrer mig over, at virkeligheden ser sådan ud. 3 ugers ferie på ét år er simpelthen alt for lidt. Studerende har, ligesom alle andre, behov for at få opladt batterierne. Det føler de imidlertid ikke, at de har lov til eller mulighed for. Det synes jeg er trist!


Studerende knokler for føden og fagligheden

Jeg håber, at vi nu endegyldigt kan få aflivet myten om de dovne studerende og i stedet anerkende, at de studerende arbejder hårdt for føden og for fagligheden.

Ligesom, at det ville det være på sin plads at få gjort noget ved det fremdriftsregime, der ikke gavner en eneste sjæl. Uddannelsesministeren har jo også selv sablet fremdriftsreformen ned mere end én gang. Men tiden må vise om ministeren – ligesom de studerende – vil udvise ansvar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *