Om Joachim B. Olsens frugter

En Kedelig Frugtsalat
For nylig gik det op for Joachim B. Olsen, at hvis man bruger færre penge, ja så sparer man penge. Således kom han frem til, at man kunne fratage nyuddannede arbejdsløse halvdelen af den støtte, som de er berettiget til. Han kalder det sågar en lavthængende frugt. Han mener nemlig, at dagpenge niveauet for dimittender er så svimlende højt, at det afholder dem fra at søge job.

Jeg spår, at vi snart kan få serveret en sørgelig omgang politisk frugtsalat, hvis Joachim ellers får taletid nok til hans virkelighedsfjerne besparelsesdrømmeri.
Der er to problemer med hans udmelding:

1)     Studerendes rådighedsbeløb bliver, alt andet lige, lavere på dimittendsatsen end hvis de har et arbejde, mens de studerer (hvilket de fleste har).

2)     Der er ikke nogle jobs, som de studerende kan fravælge at søge (medmindre studerende skal søge jobs som jordbærplukkere, efter 5 års universitetsstudier).

Nummer ét: Her har Joachim simpelthen ikke styr på realiteterne. Det er simpel hovedregning, at dit rådighedsbeløb som studerende hurtigt er langt højere end som nyuddannet og arbejdsløs. Studerende kan få 8923,- i SU-støtte og de må tjene op til 11.845 på deres studiejobs ved siden af SU’en. Det beløber sig til godt 20.000,- om måneden til de flittige, hvilket er langt højere end dimittendsatsen på de knap 15.000.

Nummer to: Joachim har sovet gevaldigt i timen, hvis han tror at årsagen til, at så mange nyuddannede går uden arbejde, er, fordi de er dovne. Det er selvfølgelig hans automatreaktion i forhold til de fleste mennesker, der er dårligere stillet end ham selv, men det er alligevel ualmindeligt tosset. Der er behov for at skabe arbejdspladser – ikke behov for at piske folk. Du kan ikke suge blod fra en sten, og du kan ikke tvinge folk til at tage et ikkeeksisterende job.


8/10 Danske Virksomheder Mangler Højtuddannede

Hvis politikerne af et ærligt hjerte ønsker at mindske arbejdsløsheden for nyuddannede, så skulle de understøtte, at flere danske virksomheder ansætter højtuddannede. Produktivitetskommissionen nåede sidste år frem til, at der var massivt behov højtuddannede i de danske virksomheder, hvor af 8 ud af 10 ikke har én eneste ansat. Det er ærgerligt, da virksomhederne, som ansætter højtuddannede, øger deres produktivitet, innovationsevne og vækst.

Det er altså ren win win for alle parter: Virksomhederne får bedre tal på bundlinjen, de nyuddannede får jobs og staten får skatteindtægterne (og meget mere). Udfordringen er, at virksomhederne og de nyuddannede kender for lidt til hinanden, deres fagområder og kompetencer.  Derfor skal politikerne understøtte matchindsatser og bygge bro, eksempelvis ved at skabe flere initiativer som Akademikerkampagnen, fremfor at sparke til de der allerede ligger ned.

One response to “Om Joachim B. Olsens frugter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *